Guinness-rekorder járt a jászberényi városházán

Megosztás

Nem akárkit köszönthetett Budai Lóránt jászberényi polgármester a hivatalban, ugyanis miután megtudta, hogy Sinka Istvánné, ismertebb nevén Gombos Rozi néni még sosem járt a városházán, meghívta a Guinness-rekordert, aki 2008-ban a helyi könyvtárban, közjegyző hitelesítésével állított fel világrekordot a 433 ezer darabos gombgyűjteményével.

Rozi néni rövidáru kereskedésben dolgozott az ’50-es években, elmondása szerint minden itt kezdődött. A leselejtezett gombokat neki adta a főnöke, ő pedig elkezdte gyűjteni őket. Miután megtudták, hogy mivel tölti szabadidejét a hölgy, ismerősök és ismeretlenek egyformán keresték, hogy szeretnének neki értékes gombokat adni, kapott tűzoltóktól, bányászoktól, vadászoktól, sőt, az Osztrák-Magyar Monarchia katonatisztjeinek egyenruhájáról származó gombok is díszítik kollekcióját.

A hobbijára akkor fordított nagyobb figyelmet, amikor nyugdíjas lett. Méret, szín és stílus alapján szétválogatta a temérdek gombot, és nem egyszerűen egy fiókban tartotta, hanem a gyűjtemény egy részét kreatív alkotások létrehozására használta. Kivarrta a jász települések címerét, a Lehel kürtjét, illetve készített belőlük faliképeket, tájképeket.

2008-ban Sinka Istvánné Rozi néni 433 ezer darabból álló gombgyűjteményével lett Guinness-rekorder

A rekord elérése után azt mondta, elképzelhető, hogy nem áll meg az egymillióig, és tényleg beváltotta az ígéretét.

Az Óbudai Múzeumnak ajánlotta fel kibővült készletét, amit a múzeum Ki gombolta volna? című, tavaly decembertől idén októberig tartó dőszaki kiállításának keretén belül mutatott be az érdeklődőknek. A kiállítást a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év kiállítása 2023 díjra jelölte.

Úgy fogalmazott, fáj megválni tőlük, de jó szívvel ajándékozza, és „a papának is elege lett már abból, hogy mindig gombokat kell kerülgetni a lakásban”.

„Rozi nénivel sűrűn szoktam beszélgetni, ha tudok segítek neki és egyébként is igyekszem nyomon követni az egészségi állapotát. Legutóbbi látogatásom során megemlítette, hogy még sosem járt a Városháza nagytermében. No, ezt már én sem tűrhettem szó nélkül…  Bízom benne, hogy hamarosan városunkban is sikerül helyet találni és bemutatni a faliképekből (állatok, tájképek, címerek, csendélet, mesefigurák, stb.) álló hatalmas gyűjteményt” – írta közösségi oldalán Budai.

Képek: Gémesi Balázs, Népszabadság

Kapcsolódó cikkek